Energie besparen, houtkachel op cv, buffervat en zonnecollectoren
Steeds meer mensen zoeken naar manieren om hun huis te verwarmen met duurzame en betaalbare energie. Het combineren van een houtkachel op cv, een buffervat en zonnecollectoren is daarbij een uitstekende keuze. Met een dergelijke opstelling kun je niet alleen in de koudere maanden profiteren van een behaaglijke warmte, maar ook in de zomermaanden energie besparen door de warmte van de zon op te slaan voor warm tapwater en het ondersteunen van de centrale verwarming. In dit uitgebreide blogartikel lees je alles over de werking, de installatie, het onderhoud en de voordelen van deze systemen.
We gaan dieper in op zonnecollectoren en geven je praktische tips om zelf zo’n systeem te realiseren.
Inhoudsopgave
- Soorten kachels
- Houtgestookte CV kachels
- Pelletgestookte CV kachels
- Commercieel – een CV kachel
- Overzicht energiekosten voor de verwarming
- Terugverdientijd
- Vermogens en rendementen
- Vermogensverhouding woonkamer
- Buffervaten
- Zonnecollectoren en het CV-systeem
- Installatie en aansluiting CV kachels
- Aansluitschema’s
- Uitstoot, overlast en milieu
- Eisen aan het rookkanaal
- Veel voorkomende problemen en vragen
- Reiniging en onderhoud
Soorten kachels
Wie op zoek is naar een efficiënte en duurzame manier om het huis te verwarmen, komt al snel uit bij diverse soorten kachels die op hout of pellets werken. Deze kachels zijn geschikt om te fungeren als lokale warmtebron of als volwaardige ondersteuning van de centrale verwarming. In deze paragraaf bespreken we de belangrijkste soorten kachels en hun kenmerken.
Houtgestookte CV kachels
Houtgestookte CV kachels zijn een populaire keuze bij mensen die een authentieke sfeer van een houtvuur willen combineren met de voordelen van centrale verwarming. In tegenstelling tot een vrijstaande (niet-CV) houtkachel, kan een houtgestookte CV kachel zowel de ruimte waarin hij staat verwarmen als warmte leveren aan radiatoren, convectoren of vloerverwarming in de rest van de woning. Hierdoor ontstaat een comfortabel
en gelijkmatig binnenklimaat.
Houtvergassers
Een houtvergasser is een speciaal type houtkachel waarbij het hout in twee fasen wordt verbrand (vergassing en naverbranding). Dit proces zorgt voor een zeer hoge verbrandingstemperatuur (tot 1200 °C), wat resulteert in een hoger rendement en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Houtvergassers worden vooral ingezet bij grotere woningen of industriële ruimten waar veel warmte nodig is. Ze beschikken vaak over een groot vermogen en kunnen uitstekend gecombineerd worden met een buffervat. Hierdoor hoeft de ketel slechts enkele keren per dag gevuld te worden, terwijl er toch continu warmte beschikbaar blijft.
Voordelen van een houtvergasser:
- Hoge vermogensafgifte, ideaal voor grote ruimtes
- Hoge efficiëntie door naverbranding
- In combinatie met het juiste buffervat slechts enkele vullingen per dag
Nadelen van een houtvergasser:
- Slechte verbranding bij onjuiste opstart kan rookoverlast veroorzaken
- Regelmatig onderhoud van de warmtewisselaar noodzakelijk
Open toestellen (tot 1,5 bar) en toestellen met koelspiraal (tot 3 bar)
Bij houtgestookte CV kachels wordt onderscheid gemaakt tussen toestellen die alleen in een systeem met open expansievat kunnen worden gebruikt en toestellen die beschikken over een ingebouwde koelspiraal. Een kachel met koelspiraal is geschikt voor een gesloten, drukhoudend systeem tot 3 bar,
waarbij het koelspiraal als noodbeveiliging fungeert. Daalt de druk in het systeem of loopt de temperatuur te hoog op, dan kan koel water door het spiraal stromen en oververhitting voorkomen.
Pelletgestookte CV kachels
Pelletgestookte CV kachels vormen een moderne en geautomatiseerde oplossing voor verwarmen met biomassa. In plaats van houtblokken wordt bij deze kachels gebruikgemaakt van houtpellets, die door hun gestandaardiseerde vorm en vochtpercentage zorgen voor een efficiënte en schone verbranding. Pelletkachels zijn leverbaar in allerlei vermogens, van compacte modellen voor de woonkamer tot grote ketels voor de verwarming van bedrijfsgebouwen.
CV Pelletketels
Een pelletketel is een gesloten, automatisch gevoed toestel dat meestal geen glasruit heeft en dus weinig tot geen directe warmte uitstraalt naar de omgeving. Het vermogen hiervan gaat vrijwel volledig naar de centrale verwarming.
Een pelletketel wordt doorgaans volgens strenge normen gekeurd (EN303-5) en moet
voldoen aan strenge eisen op het gebied van fijnstof, NOx en CO-uitstoot.
CV Pelletkachels
Een pelletkachel voor in de woonkamer is een sfeervolle variant, waarbij een groot venster de vlam zichtbaar maakt. Deze toestellen zijn meestal kleiner van formaat en geven een deel van hun warmte rechtstreeks af aan de ruimte, terwijl het resterende vermogen via het CV-water de rest van de woning kan verwarmen. Een CV pelletkachel is volledig geautomatiseerd: de pellettoevoer, ontsteking en verbranding worden elektronisch geregeld. Ook is er vaak een ingebouwde pomp aanwezig die het warme water door het CV-systeem of buffervat transporteert.
Commercieel – een CV kachel
Er zijn verschillende meningen en ervaringen te vinden als het gaat om CV kachels. Sommige mensen vinden een
CV houtkachel of pelletkachel lastig te installeren of denken dat het veel extra kosten en componenten met
zich meebrengt, zoals buffervaten, kleppen en wisselaars. Anderen benadrukken juist de voordelen in comfort
en kostenbesparing.
In de praktijk komen de negatieve geluiden meestal voort uit een niet goed doordachte installatie of onvoldoende
kennis van het systeem. Een goed geïnstalleerde CV kachel, of dit nu een hout- of pelletkachel is, kan bijdragen
aan een aanzienlijk lager gasverbruik, een aangenaam binnenklimaat en een duurzaam verwarmingssysteem.
Het is daarom belangrijk je goed te laten informeren door een vakbekwame installateur en te kiezen voor
onderdelen die passend zijn bij jouw situatie.
Overzicht energiekosten voor de verwarming
Om een goed beeld te krijgen van de kosten van verschillende verwarmingsmethoden, kunnen we uitgaan van
een standaardverbruik van ongeveer 1800 m³ aardgas per jaar voor een gemiddelde woning. In de berekeningen
worden naast de kale brandstofprijs ook vaste kosten voor transport, netwerkbeheer en belastingen meegenomen.
Door te kiezen voor een houtgestookte of pelletgestookte CV kachel, is het mogelijk om aanzienlijk te besparen
op de kosten voor verwarming. Daarnaast levert lokale ruimteverwarming vaak een extra besparing op, omdat je
selectief de ruimtes kunt verwarmen waar je op dat moment verblijft. Bij een volledig centraal systeem worden
vaak ook onnodig ruimtes verhit die niet in gebruik zijn.
Hier is een overzichtelijke tabel van de energiekosten voor verschillende verwarmingsmethoden, gebaseerd op een gemiddeld jaarverbruik van 1800 m³ aardgas:
Verwarmingsmethode | Jaarlijks Verbruik | Totale Kosten per Jaar (€) | Besparingsmogelijkheid |
---|---|---|---|
Aardgas (cv-ketel) | 1800 m³ | Hoog | Geen besparing |
Pelletgestookte CV-ketel | ≈ 4.000 kg pellets | Middel | Tot 40% goedkoper |
Houtgestookte CV-kachel | ≈ 7.500 kg hout | Middel | Tot 50% goedkoper |
Lokale ruimteverwarming | Afhankelijk van gebruik | Laag | Extra besparing mogelijk |
🔹 Opmerkingen:
- De exacte besparing hangt af van de energieprijzen en efficiëntie van het systeem.
- Lokale verwarming kan extra besparen door enkel de benodigde ruimtes te verwarmen.
Terugverdientijd
Hoe snel je de investering in een CV houtkachel of pelletkachel kunt terugverdienen, is afhankelijk van onder meer de brandstofkosten, het stookgedrag en de kosten van de te vervangen energiebron (bijvoorbeeld gas, propaan of stadswarmte). Bij een besparing van rond de 30% op jaarbasis kan de terugverdientijd variëren tussen 8 en 20 jaar, afhankelijk van het verbruik en de soort brandstof.
Zo is het verschil tussen stoken op hout of pellets en verwarmen op aardgas vaak flink wanneer je veel stookt. Heb je een hoger energieverbruik, dan zul je de investering in een CV kachel sneller terugverdienen. Mensen die veel en intensief stoken, kunnen dus een grote besparing realiseren in een relatief korte tijd. Maar ook als je beperkt stookt, profiteer je nog van het behaaglijke comfort en het lagere gasverbruik.
Vermogens en rendementen
Bij het kiezen van een CV kachel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het vermogen en het rendement. Het rendement zegt iets over hoe efficiënt de kachel de warmte uit de brandstof benut. Een hoger rendement gaat vaak samen met een lagere rookgastemperatuur, omdat er minder warmte ongebruikt via de schoorsteen verdwijnt.
Het vermogen geeft aan hoeveel warmte er daadwerkelijk wordt afgegeven aan de ruimte en het CV-water. Let wel op het verschil tussen het nominale vermogen (door de fabrikant vastgesteld en tijdens tests gemeten) en het maximale vermogen (dat de kachel kortstondig kan leveren).
Een veelgehoord misverstand is dat je een kachel nodig hebt van hetzelfde vermogen als je CV-ketel (bijvoorbeeld 20 kW). Echter, een CV-ketel heeft vaak een te hoog vermogen omdat hij ook in staat moet zijn om snel warm tapwater te leveren. Voor de gemiddelde woning is 10 kW of minder aan CV-vermogen vaak al voldoende om comfortabel te verwarmen.
Vermogensverhouding woonkamer en CV-systeem
Een cruciale factor bij het kiezen van een CV houtkachel of pelletkachel is de verhouding tussen de warmteafgifte aan de woonkamer (stralingswarmte) en het vermogen dat via het CV-water wordt afgegeven aan de rest van de woning. Een kachel die te veel warmte direct in de ruimte uitstraalt, kan leiden tot een benauwd warme woonkamer terwijl andere kamers nog koud zijn.
Gelukkig zijn de meeste moderne CV kachels zo ontworpen dat ongeveer twee derde of meer van de warmte naar het CV-water gaat, en slechts een derde of minder via straling naar de kamer. Op die manier kun je de warmte gelijkmatig door het hele huis verdelen. Wanneer je in een kleine ruimte een te hoog stralingsvermogen hebt, zal dit tot ongemak leiden, omdat je dan geneigd bent te stoppen met stoken terwijl de rest van het huis niet goed wordt verwarmd.
Buffervaten
Een buffervat is een belangrijk onderdeel van een CV-systeem met hout- of pelletkachels. Het is in feite een goed
geïsoleerd vat waarin warm water wordt opgeslagen. Het doel is om overtollige warmte die de kachel opwekt op te
slaan, zodat je deze later kunt gebruiken. Zo hoef je niet de hele tijd te stoken om warm water te hebben voor je
verwarming of tapwater.
Het gebruik van een buffervat
Een buffervat kan een eenvoudige wateropslag zijn of gecombineerd zijn met een spiraal voor tapwater (zogenaamde
boiler-in-buffer) of een warmtewisselaar voor onder andere zonnecollectoren. De grootte (inhoud) van het vat hangt
af van het vermogen van de kachel en de gewenste warmwateropslag. Bij houtvergassers en pelletketels is een
buffervat vaak sterk aan te raden of zelfs verplicht in sommige landen, omdat hiermee de kachel op vol vermogen kan
branden voor een optimale verbranding en lage emissies.
Verplicht of niet verplicht
In Nederland is een buffervat voor een CV houtkachel niet altijd verplicht, maar wel sterk aan te raden. Als er voldoende radiatoren of vloerverwarming zijn die continu warmte kunnen afnemen, kan het soms zonder buffervat. Toch heeft een buffervat meestal voordelen: het zorgt voor een betere warmteverdeling en vermindert het aantal opstartmomenten van de kachel, wat de levensduur verlengt en de emissies verlaagt.
Soorten buffervaten
Er zijn verschillende typen buffervaten, afhankelijk van de toepassing en het gewenste comfort:
- Buffervat: puur voor opslag van CV-water, zonder tapwaterspiraal.
- Buffervat met inwendige boiler: opslag van CV-water en geïntegreerde voorraad tapwater.
- Buffervat met RVS-tapwaterspiraal: ook wel doorstroomboiler genoemd. Tapwater stroomt
door een spiraal in het buffervat, waardoor het snel en efficiënt wordt opgewarmd. - Buffervat met externe warmtewisselaar: een extern wisselaarcircuit voor (tap)water of
bijvoorbeeld zonnecollectoren.
Legionella
Bij grote hoeveelheden warm tapwater loop je het risico op bacterievorming (Legionella). Daarom is het belangrijk dat een boilervat of buffervat met tapwaterfunctie voldoende verhit kan worden, bij voorkeur tot minstens 60 °C, om bacteriegroei te voorkomen. Bij doorstroomsystemen (RVS-spiraal of externe wisselaar) is dit risico kleiner omdat er geen grote voorraad warm tapwater stil blijft staan.
Gelaagdheid en menging
Een buffervat werkt het meest efficiënt wanneer de gelaagdheid (het verschil in temperatuur tussen de bovenste en onderste laag) goed behouden blijft. Mengt warm en koud water te veel, dan gaat energie verloren. Het is daarom belangrijk om het vat zo aan te sluiten dat het water in laagjes opwarmt, en niet onnodig wordt gemengd.
Te kiezen inhoud van een buffervat
Hoe groot het buffervat moet zijn, hangt af van het type kachel, het verwarmingsvermogen en het gewenste gebruik. Een houtvergasser met hoog vermogen vraagt om een grotere buffer (bijvoorbeeld 55-80 liter per kW), terwijl een pelletkachel met een meer modulerend vermogen soms met een kleinere buffer toe kan.
Een veelgemaakte fout is een te groot buffervat bij een relatief kleine kachel, waardoor de kachel heel lang moet branden om het vat op temperatuur te krijgen. Ondertussen kan het systeem lauw blijven als er geen bijkomende warmtebron (bijvoorbeeld een gasgestookte CV-ketel) bijspringt.
Zonnecollectoren en het CV-systeem
Wanneer je écht optimaal gebruik wilt maken van hernieuwbare energie en zo min mogelijk fossiele brandstoffen wilt gebruiken, zijn zonnecollectoren een uitstekende aanvulling op je CV-systeem. Met zonnecollectoren (ook wel zonneboilers genoemd) benut je de gratis warmte van de zon om water te verwarmen,
dat vervolgens in een buffervat kan worden opgeslagen.
Zo profiteer je niet alleen in de wintermaanden van een houtkachel of pelletkachel, maar kun je ook in de zonnige seizoenen aanzienlijk op energie besparen.
Zeker in de zomermaanden, wanneer de houtkachel of pelletkachel doorgaans uitstaat, kunnen zonnecollectoren ervoor zorgen dat je het grootste deel van je warm tapwater gratis en zonder CO₂-uitstoot opwarmt. De zonnecollectoren vullen als het ware de taak van de hout- of pelletkachel aan, zodat je vrijwel jaarrond
duurzaam en betaalbaar kunt stoken.
Dit maakt de combinatie van zonnecollectoren, een CV kachel en een buffervat tot een zeer efficiënte en toekomstbestendige keuze.
Voordelen van zonnecollectoren in combinatie met een CV kachel:
- Gratis warmte in de zomermaanden voor tapwater
- Ondersteuning van het CV-systeem in voor- en najaar
- Minder stookmomenten nodig voor de hout- of pelletkachel
- Lagere energierekening en kleinere ecologische voetafdruk
Door zonnecollectoren aan te sluiten op dezelfde buffer die je ook gebruikt voor je CV kachel, is het mogelijk een geïntegreerd systeem te creëren. Hierbij kan het buffervat zowel door de kachel als door de zon worden opgewarmd. Een goede stratificatie en een optimale regeling (bijvoorbeeld een verschilregelaar) zorgen ervoor dat de warmtelagen in het buffervat behouden blijven, zodat je altijd kunt beschikken over de juiste hoeveelheid warm water voor verwarming en sanitair gebruik.
Installatie en aansluiting van een CV kachel
De installatie van een CV houtkachel of pelletkachel vereist de nodige aandacht. Om condensatie, oververhitting en andere problemen te voorkomen, is het raadzaam een ervaren installateur in te schakelen. Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten en benodigdheden op een rij.
Aansluitmaterialen bij een CV kachel
Wanneer je een CV hout- of pelletkachel installeert, krijg je te maken met diverse componenten:
- Mengventielen (anti-condens klep)
- Temperatuurbeveiliging
- Overdrukbeveiliging
- Pompset
- Pompschakeling
- Open verdeler
Mengventielen (anti-condens klep)
Een CV kachel kan condenseren wanneer de retourtemperatuur te laag is. Dit leidt tot afkoeling van rookgassen en vorming van creosoot, wat onder andere het risico op schoorsteenbrand verhoogt. Een mengventiel of anti-condens klep voorkomt dit door de watertemperatuur in de kachel boven de 55–60 °C te houden. Hiermee verminder je roetaanslag en verleng je de levensduur van het rookkanaal.
Temperatuurbeveiliging
Vooral bij houtgestookte CV kachels is een thermische beveiliging essentieel. Deze noodbeveiliging opent automatisch een klep die koel water door een interne spiraal laat stromen wanneer de temperatuur in de kachel te hoog oploopt (vaak vanaf 95 °C). Dit voorkomt oververhitting. Bij oververhitting kan het nodig zijn de beveiliging te resetten of te vervangen.
Overdrukbeveiliging
Een overdrukbeveiliging is verplicht bij een drukgestookt CV-systeem. Zodra de druk boven de 3 bar komt, laat deze beveiliging water af in het riool. Zo wordt schade door te hoge druk in de warmtewisselaar of leidingen voorkomen.
Complete pompset
Een complete pompset (ook wel bypass-set) bestaat uit:
- Een circulatiepomp
- Thermostatisch mengventiel (meestal rond 60 °C)
- Afsluiters met thermometers
- Een terugslagklep
Het mengventiel beschermt de kachel tegen te lage temperaturen, terwijl de terugslagklep voorkomt dat warmte uit het systeem terugstroomt naar de kachel (wanneer deze niet brandt).
Pompschakeling
Met een pompschakeling wordt de circulatiepomp automatisch in- en uitgeschakeld bij bepaalde temperaturen. Zo start de pomp pas als de temperatuur in de kachel hoog genoeg is om condensatie te voorkomen en schakelt hij uit als het vuur gedoofd is. Sommige pompschakelingen beschikken over extra functies, zoals antivorst of een antistopfunctie om vastlopen van de pomp te voorkomen.
Open verdeler
Een open verdeler is een buis (of vat) waarin warm water van de kachel en het CV-water van de ketel samenkomen zonder dat de pompen elkaar tegenwerken. Zo kan de houtkachel onafhankelijk van de gasgestookte ketel functioneren, terwijl beide systemen het leidingnet van warmte kunnen voorzien.
Aansluitschema’s
Er zijn verschillende manieren om een CV kachel op je bestaande verwarmingssysteem aan te sluiten. De keuze hangt af van het type kachel, de aanwezigheid van een buffervat, wel of geen vloerverwarming en de wens om een gasgestookte ketel in stand-by te houden.
Aansluiting met open verdeler (zonder buffervat)
In situaties waarin voldoende warmteafname gegarandeerd is (bijvoorbeeld door meerdere radiatoren), kan een houtkachel of pelletkachel rechtstreeks op het systeem worden aangesloten met behulp van een open verdeler. Dit systeem is relatief eenvoudig en voordelig, maar vereist wel dat je voldoende afname hebt zodat de kachel niet oververhit raakt.
Aansluiting op buffervat
Wil je overtollige warmte opslaan? Dan is het raadzaam een buffervat te plaatsen. De kachel verwarmt in de eerste plaats het eigen watercircuit en vult daarmee het buffervat wanneer er voldoende hoge temperatuur is bereikt. Het buffervat geeft vervolgens de warmte geleidelijk af aan het CV-systeem. Dit systeem is vooral handig bij houtvergassers of bij pelletkachels/ketels die niet voortdurend worden gebruikt.
Comfortsysteem
Een zogenaamd “comfortsysteem” is een geavanceerdere regeling waarin de gasgestookte ketel alleen bijspringt als de houtkachel of pelletkachel (en eventueel zonnecollectoren) niet voldoende warmte kan leveren. Het buffervat wordt hierbij op temperatuur gehouden door de hout- of pelletkachel, en bij gebrek aan warmte (laag niveau in het buffervat) wordt de gasbrander ingeschakeld. Deze slimme aanpak verzekert je van comfort (altijd warm water) én maximale energiebesparing.
Aansluiting ‘midden in het systeem’
Hoewel het in de praktijk voorkomt dat een CV kachel “midden” in het circuit wordt geplaatst, wordt dit afraden. De kans is groot dat het systeem lauw blijft en niet alle radiatoren goed worden bediend. De open verdeler of een goed ingeregeld buffervat voorkomt dergelijke problemen.
Uitstoot, overlast en milieu
De uitstoot van fijnstof, roet en andere verbrandingsgassen is een belangrijk aandachtspunt bij het stoken van hout of pellets. Moderne kachels en ketels hebben een hoog rendement en lagere emissies dan oude modellen of open haarden. Toch is het stoken van hout niet volledig vrij van uitstoot. Het is daarom zaak om steeds schoon en droog hout te gebruiken, de kachel niet te smoren en het rookkanaal goed te isoleren en schoon te houden.
Dit minimaliseert de uitstoot en rookoverlast.
Een pelletkachel heeft doorgaans een nog lagere uitstoot dan een houtkachel, omdat de brandstof gestandaardiseerd is en de verbranding elektronisch wordt geregeld. Dit zorgt voor een zeer efficiënte verbranding en weinig fijnstof. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met je buren. Rook- en geurhinder wil je voorkomen. Een juist ontworpen rookkanaal, voldoende trek en een goede stookmethode (geen nat hout, geen afvalmateriaal) dragen hier in belangrijke mate aan bij.
Eisen aan het rookkanaal
Een goed functionerend rookkanaal is essentieel voor het rendement, de veiligheid en het comfort van een
CV houtkachel of pelletkachel. Enkele belangrijke eisen zijn:
- Voldoende trek: doorgaans ligt de ideale waarde rond 12–17 Pa.
- Brandveilige constructie: het kanaal moet voldoen aan relevante normen (zoals NEN6062)
en voldoende afstand houden van brandbare materialen. - Juiste diameter: overleg met de kachelproducent of installateur om te bepalen welke
diameter nodig is (vaak 150 mm of 180 mm voor houtkachels, 80 mm tot 100 mm voor pelletkachels). - Condensatiebestendig: moderne kachels hebben een lage rookgastemperatuur. Een goed
geïsoleerd en luchtdicht kanaal helpt schoorsteen condens tegen te gaan.
Een traditioneel gemetseld kanaal is vaak niet geschikt voor moderne CV kachels met hoog rendement, tenzij het wordt voorzien van een geschikte RVS-voering en isolatie.
Veel voorkomende problemen en vragen
Ondanks een goede voorbereiding kunnen er zich toch situaties voordoen waarbij een CV houtkachel of pelletkachel niet naar behoren functioneert. Hieronder enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen.
De woonkamer wordt te warm
Dit kan komen door een onjuiste verhouding tussen het ruimte- en CV-vermogen van de kachel. Wanneer de kachel teveel warmte direct naar de kamer straalt, ben je snel geneigd om minder of niet meer te stoken, waardoor de rest van de woning onvoldoende verwarmd raakt. De beste oplossing is om een kachel te kiezen met een kleine warmteafgifte naar de ruimte zelf en een groot deel van het vermogen naar de CV.
De pompset blijft steken rond 40 °C
Mogelijk is de pompset verkeerd om aangesloten of is het mengventiel vervuild. Controleer of de aanvoer en retour niet zijn omgewisseld. Maak het mengventiel schoon of vervang het als het thermostatische element defect is.
Rook in de kamer bij het bijvullen van hout
Moderne CV kachels hebben een relatief lage rookgastemperatuur waardoor de schoorsteentrek iets minder sterk kan zijn. Wordt het rookkanaal niet voldoende warm of is het kanaal te kort of slecht geïsoleerd, dan kan rook de kamer in slaan bij het openen van de deur. Ook bij gebruik van vochtig hout of bij smoren van het vuur ontstaan dergelijke problemen. Zorg dus voor een goed geïsoleerd kanaal en voldoende trek, en stook enkel droog hout.
De CV pomp maakt veel geluid
Nieuwere energiezuinige pompen zijn gevoeliger voor vervuiling in het water. Metaaldeeltjes kunnen vastlopen in de pomp of luchtbellen kunnen extra geluid veroorzaken. Een vuilfilter, luchtafscheider of magneetfilter in het systeem kan helpen. Ontlucht bovendien zorgvuldig na installatie.
De druk in het systeem daalt continu
Dit kan duiden op lekkage in het systeem, een kapot expansievat of een defecte overdrukbeveiliging die regelmatig open gaat. Controleer of water wegstroomt via het overdrukkanaal of via ontluchters. Test het expansievat door erop te tikken of de druk sterk te zien veranderen bij temperatuurwisselingen.
Geen warmte uit de kachel
Als de kachel wel brandt, maar het water lauw blijft, kan het zijn dat de kachel “gesmoord” wordt, de trek onvoldoende is of dat de leidingen verkeerd zijn aangesloten. Ook een klep die blijft hangen kan de flow verstoren.
Lekkende temperatuurbeveiliging
Een koelspiraal kan na een keer noodkoeling onbedoeld blijven doorlopen. In dat geval blijft er koud water door de kachel stromen, waardoor het CV-water niet meer opwarmt. Controleer of de thermische beveiliging goed sluit en vervang deze indien nodig.
Reiniging en onderhoud
Voor een veilige en efficiënte werking van een CV houtkachel of pelletkachel is regelmatig onderhoud onmisbaar. Door goed te onderhouden, voorkom je vervuiling van de warmtewisselaar en het rookkanaal, wat het rendement ten goede komt en de kans op storingen verkleint.
Afhankelijk van het gebruik (hoeveel uur je stookt per jaar) en het type brandstof (pellets of verschillende houtsoorten), kan de frequentie van onderhoud variëren. Richtlijnen:
- Maak wekelijks de ruiten en de vuurhaard schoon van asresten.
- Controleer maandelijks of de warmtewisselaar niet dichtslibt met roet of creosoot.
- Laat jaarlijks het rookkanaal vegen door een professionele schoorsteenveger.
- Controleer regelmatig de pompset, filters en eventuele thermische beveiligingen.
Ook bij pelletkachels en pelletketels is het belangrijk de branderpot schoon te houden,
vuil op tijd te verwijderen en regelmatig te controleren of de vijzel (pellettoevoer) goed functioneert.
Zorg daarnaast voor pellets van goede kwaliteit (droge pellets met een laag stofgehalte), zodat de kans
op verstoppingen en storingen minimaal is.
Tot slot is het verstandig om bij vragen of problemen een erkende installateur of onderhoudsspecialist te raadplegen. Zo ben je verzekerd van een optimaal en veilig functionerend systeem, met hoog rendement en een lange levensduur.
Conclusie
Met de combinatie van een houtkachel op cv, een buffervat en zonnecollectoren kun je op duurzame en efficiënte wijze je woning verwarmen én voorzien van warm tapwater. Deze systemen bieden een groot comfort, een flinke energiebesparing en een verminderde CO₂-uitstoot. Wel is het zaak om je goed te laten
informeren, een gedegen ontwerp te maken en de installatie nauwkeurig uit te voeren.
Kies voor een kachel met voldoende vermogen voor jouw woning, maar voorkom overdimensionering in de woonkamer. Sluit het systeem indien mogelijk aan op een buffervat voor een optimale warmteverdeling en voeg zonnecollectoren toe voor gratis zonnewarmte, zeker in de zomermaanden. Zo profiteer je het hele jaar door van een comfortabele, voordelige en milieuvriendelijke oplossing.